Zákazníci Tesco darovali téměř 70 tun potravin

Sobotní Sbírka potravin nenechala chladnou řadu Čechů a ve velkém ji přišli osobně podpořit. V 88 obchodech Tesco se tak jen během soboty podařilo vysbírat téměř 70 tun potravin. Nejčastěji se jednalo o konzervy, dětskou výživu, polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny nebo drogerii. Sbírku podpořila i řada známých osobností, v pražském hypermarketu Tesco ve Vršovicích nakupovala třeba herečka Dana Morávková, moderátorka Lejla Abbasová nebo bývalá miss Eva Čerešňáková.

Dostat jídlo, ale také základní drogerii k těm, kteří to nejvíce potřebují, to bylo hlavním smyslem Sbírky potravin. Ta probíhala ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, během soboty Češi darovali celkem 235 tun zboží, z toho 23 tun drogerie. Necelá třetina zboží, tedy téměř 70 tun bylo darováno zákazníky v obchodech Tesco. „Těší nás obrovská solidarita zákazníků, která jen dokládá, že lidé nejsou lhostejní a dokáží pomoci těm nejzranitelnějším skupinám. Stejně jako v předešlých letech, tak i nyní navýší Tesco dary svých zákazníků o 20 % v hotovosti, tyto finanční prostředky budou následně využity na provoz potravinových bank,“ říká Patrik Dojčinovič, výkonný ředitel společnosti Tesco v ČR.

Do sbírky se zapojily i státní a městské úřady. Přes 100 kilogramů potravin dopoledne do hypermarketu Tesco přivezla i starostka Prahy 10 Renata Chmelová. „Uspořádali jsme sbírku primárně v rámci našeho úřadu, kde pracuje přes 400 úředníků, aby i oni měli možnost se zapojit," uvedla. Sbírka na úřadě trvala tři dny a její součástí byla i osvětová kampaň v boji proti plýtvání potravinami, která probíhala na území celé Prahy 10.

Vybrané potraviny a drogerie zamířily již během soboty prostřednictvím regionálních potravinových bank přímo do více než 600 odběratelských neziskových organizací, které pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením.

Zákazníci, kterým to čas nedovolil, a během soboty se nedostali do obchodů, mají letos poprvé možnost darovat potraviny online. Tuto variantu nabízí služba Tesco Online nákupy, a to až do pátku 24. května. Celý proces darování je velmi jednoduchý. Zákazník se přihlásí do online nákupů, následně vloží do košíku potraviny, které chcete věnovat. Najde zde i tipy, co přesně vybrat, pak zvolí možnost doručení Klikni+Vyzvedni a jako místo vyzvednutí zvolí "Sbírka potravin". Není třeba nic vyzvedávat, společnost Tesco předá potraviny do sbírky za vás. Veškeré informace naleznete na webu https://itesco.cz/sbirka-potravin/