flickrlinkedin

Vitaminy nabitá pomazánka Marmite: Budete jí milovat nebo nenávidět

2. března 2014 - Slyšeli jste už někdy o tradiční britské pomazánce Marmite? Obyvatelé Velké Británie ji již více než sto let ochraňují jako národní poklad, který je také jedním z typických symbolů ostrovního království. Marmite si už ale našla cestu i ke spotřebitelům ve střední Evropě a její obliba stále stoupá. Kromě specifické slané a nahořklé chuti, kterou nejde zaměnit s ničím jiným, ji konzumenti vyhledávají také jako bohatý zdroj vitaminu B. Vyznačuje se velmi specifickou barvou, chutí i vůní. A právě tolik charakteristická chuť je také důvodem, proč je tato slavná pomazánka prodávaná pod sloganem Budete jí milovat nebo nenávidět.

Již od roku 1902, kdy se Marmite začala vyrábět, vyvolává rozporuplné názory mezi konzumenty.  Typicky hnědo černá pomazánka se vyrábí z kvasnicového extraktu, do kterého se přidávají výtažky ze zeleniny a sůl. Právě díky kvasnicím má Marmite velmi vysoký podíl vitaminu B a je oblíbená především mezi lidmi vyznávající zdravý životní styl, u těch, kteří absolvují redukční diety a také mezi vegetariány. Podle spotřebitelů připomíná Marmite svou konzistencí tekoucí asfalt, chutí je podobná tradičnímu dochucovadlu polévek a omáček.

Bohatý zdroj vitaminu B

Na svůj velký úspěch si musela Marmite počkat dlouhých deset let, prodejům se zpočátku vůbec nedařilo. Až v roce 1912 přišel jeden anglický biochemik s teorií, že řadu civilizačních chorob zapříčiňuje akutní nedostatek vitaminu B. Právě ten je totiž důležitý například pro správnou funkci krvetvorby a je nezbytný pro činnost nervového systému. Významně také zlepšuje paměť
a snižuje riziko vzniku srdeční příhody.

Toto zjištění katapultovalo Marmite na výsluní. Stala se jednou z nejvíce používaných ingrediencí v kuchyních základních a středních škol, v nemocničních zařízeních, ale i v běžných domácnostech. Díky vysokému obsahu vitaminu B je pomazánka často vyhledávána vegetariány a vegany. Přírodní zdroje tohoto vitaminu jsou totiž především živočišného původu. 

Jak se Marmite konzumuje

Každý fanoušek Marmite má svůj oblíbený způsob konzumace. Nejčastěji se ve slabé vrstvě roztírá na tousty s máslem, slané keksy nebo se přikusuje rozetřený Marmite na toastu k fazolím a volskému oku. Podává se i k masům pro zvýraznění chuti nebo se s ní zdobí jednohubky a chlebíčky.

Kde sehnat tuto pomazánku v Čechách?

Marmite je k dostání exkluzivně v prodejnách Tesco.