flickrlinkedin

Vánoce jsou hlavní sezonou exotického ovoce U Čechů vládne ananas, kakikurma a kiwi

V předvánoční době rostou prodeje exotického ovoce až o stovky procent. Češi totiž zvláště v předvánoční době rádi zkouší nové chutě a snaží se právě exotickým ovocem ozvláštnit svojí vánoční tabuli. Mezi stálice v tomto směru patří ananas, kiwi, granátové jablko nebo pomelo, k méně známým, ale přesto velmi oblíbeným pak patří kakikurma, tamarind nebo salak.

Vánoce bez exotického ovoce si už většina z nás nedokáže ani představit. Dříve nedostupné ovoce, které jsme znali jen z dovolených do zámoří, se nyní stává běžnou součástí našich jídelníčků.  Nabídka exotického ovoce zvláště v předvánoční době je opravdu široká a na své si přijdou i milovníci méně tradičních druhů. „Prodeje exotického ovoce stoupají v předvánoční době o stovky procent. Je to hlavní sezona především pro granátové jablko a kakikurmu ze Španělska nebo kiwi z Itálie a Řecka. Jen za víkend prodáme nyní 200 000 kusů kakikurmy, doplňuje Blanka Josková, nákupčí exotického ovoce společnosti Tesco.

Nabídka je ale daleko širší od manga, přes avokádo, pomelo až přes méně známé kousky jako je salak, fejhoa, physalis, tamarind, litchi nebo karambola. Na co je třeba dbát zvýšenou pozornost jsou možné alergie, tím, že se jedná o ovoce z exotických zemí, často se může objevit nějaká alergická reakce. Proto se mějte na pozoru, zvláště u dětí, je třeba dbát zvýšenou opatrnost.

Exotické ovoce vyžaduje oproti jiným druhům i specifické zacházení. „Na prodejní ploše obchodů je vystaveno a v zázemí skladováno při pokojové teplotě a nesmí se chladit,“ vysvětluje Blanka Josková. Díky tomuto zacházení pak vydrží déle čerstvé, pomatovat by na to měli i zákazníci, když si přinesou exotické ovoce domů. Umístění do ledničky pak výrazně zkrátí životnost a ovlivní chuť i vůni ovoce.

A pokud hodláte letošní vánoční tabuli nějak ozvláštnit, je právě exotické ovoce tou pravou volbou. Z široké nabídky si vybere opravdu každý.