Startuje sezona českých jahod

- Jahody z českých plantáží najdete v obchodech Tesco za cenu 75,90 Kč za kilogram. –

Praha, 28. května 2015 – Sezonu drobného ovoce každoročně zahajuje sklizeň prvních českých jahod. Na jejich sběr pak navazují maliny a ostružiny. Oblíbenost těchto sladkých plodů není nijak překvapivá, vždyť jen v obchodech Tesco se za loňský rok prodalo přes 250 tun českých jahod. Většinu z těchto objemů dodává do prodejen Tesco společnost Berry servis z Břežan u Českého Brodu, jeden z největších pěstitelů jahod a drobného ovoce u nás. Pro Tesco letos také opět dodá žluté maliny, které si své místo v českých kuchyních teprve hledají. Ačkoliv již loni přesáhly jejich prodeje několik tisíc kusů balení za sezonu.

Jahody, maliny i ostružiny patří k tradičnímu českému ovoci, které nám evokuje léto a teplé slunečné počasí. Nejčastěji a nejraději jej konzumuje v syrovém stavu, nicméně v posledních letech tyto šťavnaté plody využíváme také při přípravě nejrůznějších omáček nebo pro ozvláštnění tradičních receptů. „Prodeje jahod a dalšího drobného ovoce každý rok opravdu stoupá.  I pro letošek přepokládáme nárůst o několik desítek procent. Důvodů je hned několik. Kategorie měkkých plodů, do které patří mimo jahod například i borůvky, maliny nebo ostružiny, je všeobecně rok od roku populárnější nejen u nás.  Jahody jsou navíc častěji používané do moderních, ale i tradičních českých receptů a jejich letních variací. Velmi populárními se stávají například čerstvé smoothie koktejly, do kterých jsou právě jahody přímo ideální.  V neposlední řadě jsou pak jahody jedny z prvních letních plodů, které nám naši dodavatelé dopřejí. Zákazníci tak velmi rádi ochutnají první ovocné náznaky léta,“ uvádí Stanislava Mele, která má ve společnosti Tesco na starosti nákup sortimentu ovoce a zeleniny.

Tesco Recepty: JAHODOVÉ TIRAMISU 

Ingredience:

cukrářské piškoty

mascarpone

smetana na šlehání

jahody

dezertní víno

Příprava receptu:

Piškoty pokapejte dezertním vínem a nechte chvilku odležet. Jahody nakrájejte na plátky. Mascarpone smíchejte s ušlehanou smetanou. Na dno misky vložte polovinu pokapaných piškotů, na ně polovinu nakrájených jahod a polovinu směsi mascarpone se šlehačkou. To stejné opakujte s druhou vrstvou piškotů. Navrch vložte pár zbylých jahod. Vložte do ledničky a nechte přes noc ztuhnout. Podávejte vychlazené, před servírováním dozdobte lístky máty.

Více nejen jahodových receptů najdete na webu www.tescorecepty.cz.

Co jste možná o jahodách nevěděli 

  • Jsou bohaté na vlákninu a navíc obsahují málo cukru.
  • Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií.
  • Obsahují z velké části vodu (až 90 %), jsou proto vhodným ovocem při redukci váhy.
  • Výtečné jsou s plátky celozrnného chleba a sýrem cottage.
  • Tradičně se podávají se sklenkou šampaňského, což lahodí nejen oku, ale v kombinaci s kvalitním šumivým vínem také skvěle chutná.