flickrlinkedin

Peckoviny jsou symbolem léta. Češi mají v oblibě ufo

Třešně, meruňky, broskve nebo nektarinky patří neodmyslitelně mezi symboly léta. Všechny tyto druhy ovoce, které souhrnně řadíme mezi peckoviny, jsou zároveň bohatým zdrojem vitamínů a přírodních ochranných látek. I díky tomu se staly nedílnou součástí lehkých letních svačinek a nejrůznějších receptů. Nejvíce chutnají Čechům nektarinky, v poslední době jsou velmi oblíbeným druhem i takzvané donut broskve či donut nektarinky, které mají typický placatý tvar. Letošní sezonu si tuzemští pěstitelé pochvalují a hodnotí jí jako nejlepších za posledních 10 let.

Konzumace peckovin díky obsahu řady minerálů a vitamínu jednoznačně podporuje zdravý životní styl. Češi tyto druhy ovoce milují, a to nejen jako typickou letní chuťovku, ale také do koláčů, džemů či stále populárnějších čatní. A nesmíme zapomenout ani na oblíbené pálenky, pro které jsou peckoviny zásadní ingrediencí.

 

Češi si oblíbili ufo

V Česku je sezona peckovin velmi krátká, jedná se pouze o několik týdnů během letních prázdnin. Zákazníci ale i přes toto krátké období rozhodně zkrátka nepřijdou. V obchodech Tesco jsou v nabídce téměř všechny dostupné druhy peckovin, tedy od nektarinek přes broskve, meruňky, blumy až po třešně. Česká produkce ale nestačí pokrýt poptávku, sortiment českých peckovin tak doplňuje především produkce ze Španělska nebo Itálie.

„V obchodech Tesco se ročně prodá přes 3000 tun peckovin. Největší zájem mají Češi už tradičně o volné nektarinky,“ říká Stanislava Mele, nákupčí ovoce a zeleniny společnosti Tesco a dodává: „Poslední dobou si Češi velmi oblíbili druh broskví a nektarinek donut, který má typický placatý tvar a je velmi sladký. Právě pro svůj netradiční tvar bývají nazývány ufo.“  Tyto odrůdy peckovin pocházejí z Číny, kde se pěstují od nepaměti. Jejich zploštělý tvar je čistě věcí přírody a je způsobený mutací v jediném genu.

 

Letošní úrodu si ovocnáři chválí

Čeští pěstitelé si letošní sezonu třešní a švestek pochvalují. „Letošní domácí úroda je v porovnání s minulým rokem velmi dobrá a jedna z nejlepších za posledních 10 let,“ říká Tomáš Kněžínek, prodejní manažer společnosti VVISS, která dodává do obchodní sítě Tesco švestky a třešně. „Letos sklidíme přibližně 130 tun třešní a cca 300 tun švestek,“ doplňuje Kněžínek. K bohaté úrodě pomohlo i dobré počasí bez extrémních výkyvů. Ale těžkou hlavu si někteří pěstitelé mnohdy nemusí dělat ani při případné nepřízni počasí, protože mají své stromy chráněné proti silnému dešti a kroupám speciálními plachtami. Technologický vývoj jde i v ovocnářství velmi kupředu. Důkazem toho je i novinka Xtend pro skladování třešní a švestek, kterou letos pěstitelé zkouší. „Jedná se o polymerové obaly, do nichž se dá buď bedýnka, nebo i celá paleta s ovocem, a nechá se v chlazeném boxu. Přirozeným dýcháním ovoce dochází k ovlivňování složení atmosféry a vlhkosti v obalu, což má pozitivní vliv na lepší skladovatelnost a čerstvost ovoce,“ popisuje novinku Jan Froněk, manažer kvality a obchodu české společnosti CZ Fruit, která rovněž patří k dodavatelům obchodů Tesco.

 

Konzumace peckovin je půl zdraví

 

Třešně a višně: Jsou velmi bohaté na jód, beta-karoten, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník, železo. Podporují krvetvorbu a zdravý růst kostí a zubů.

Tesco recept: Kakaový koláč s třešnovým sněhem

 

Meruňky: Obsahují beta-karoten a vitamíny skupiny B. Jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Posilují nehty, vlasy i pokožku a zlepšují krevní obraz.

 

Broskve a nektarinky: Jejich dužina obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a vápníku, dále obsahují vitamíny skupiny B, beta-karoten a vitamín C. Jsou mírně projímavé a močopudné. Mají podpůrný účinek při bronchitidách, kašli a astmatu.

Tesco recept: Zdravé grilované broskve

 

Švestky: Obsahují organické kyseliny, třísloviny, minerální látky, zejména pak draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo, vitamíny skupiny B, beta-karoten a vitamín C. Výborně regulují zažívání.

Tesco recept: Špaldový koláč s mákem a švestkami