Mezinárodní den mléka: Češi dávají přednost mléku trvanlivému před čerstvým

 - V obchodech Tesco se v loňském roce prodalovíce jak 35 milionů litrů trvanlivého mléka - 

21.května 2014 - Ačkoliv spotřeba mléka v České republice rok od roku stoupá, ve srovnání s okolními státy jsme stále na chvostu. Zatímco u nás vypijeme v průměru padesát šest litrů mléka na hlavu za rok, například ve Finsku se jedná o číslo třikrát vyšší. Při výběru dává český zákazník přednost mléku trvanlivému,kterého se za rok 2013 prodalo v obchodech Tesco sedmkrát více než mléka čerstvého. V nákupních košících Čechů se pak objevuje hlavně mléko polotučné.

Trvanlivé vs. čerstvé

„Okolo čerstvého a trvanlivého mléka panovala v minulosti mezi zákazníky řada mýtů,“ říká Petr Dvořák, nákupčí mléčného sortimentu společnosti Tesco a vysvětluje: „Nejenom zástupci mlékárenského oboru, ale i řada spotřebitelských testů ukazuje, že obsah významných látek, jako jsou proteiny, vitaminy a minerální látky, se u čerstvého a trvanlivého mléka téměř neliší.“ Jak uvádí Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM), při výrobě trvanlivého mléka se žádné přídatné látky nepoužívají.Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření – v případě trvanlivého mléka pomocí metody UHT (ultra heat treatment) a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.Více se lze dozvědět z webových stránek ČMSM: http://www.cmsm.cz/mleko-pit-ci-nepit/

TOP čísla prodejů mléka za rok 2013

Za loňský rok bylo v obchodech Tesco prodáno bezmála 35 milionů litrů trvanlivého mléka,osmdesát pět procent z toho tvořilo mléko polotučné. To je českými zákazníky preferováno i v kategorii mléka čerstvého, u kterého bylo za rok 2013 dosaženo prodejů ve výši téměř pěti milionů litrů.

Mezinárodní den mléka

Důležitost konzumace mléka připomíná Mezinárodní den mléka, který stanovila Mezinárodní mlékárenskou federací na čtvrté pondělí v květnu. Letos připadá na pondělí 26.května. Tento netradiční svátek se oslavuje již od roku 1957, kdy v rámci mezinárodní konference významných světových lékařů ve Švýcarsku odborníci debatovali o významu mléka jeho roli ve výživě.