Češi mají nejraději lososa Ryby na jídelníčku ale často chybí

- Podle exkluzivního průzkumu* společnosti Tesco míří český spotřebitel za nákupem ryb nejčastěji do supermarketu či hypermarketu. Nejoblíbenějším druhem je losos.

Praha, 1. listopadu 2016 – Ryby se v českých domácnostech na talíři objevují velmi zřídka, světlou výjimkou jsou zpravidla Vánoce. Zatímco doporučená konzumace je dle odborníků minimálně dvakrát týdně, pouze 35 % dotázaných zařazuje do svého jídelníčku rybu alespoň jednou týdně. Ač na trhu převládají především ryby mražené a v konzervách, konzumenti preferují ty čerstvé (61 %). Z nabídky čerstvých a balených ryb si s příchodem vánočních svátků mohou zákazníci vybírat v síti hypermarketů Tesco.

 

Dle průzkumu realizovaného společností Tesco nakupuje ryby ve specializovaných prodejnách pouze necelá třetina Čechů (31 %), zatímco v hypermarketech či supermarketech je obvykle pořizuje téměř 90 % spotřebitelů. Většina respondentů (56 %) neutratí měsíčně za tento druh masa více než 200 Kč na osobu, přestože právě ryby by měly být pevnou součástí vyváženého a zdravého jídelníčku. „Uvědomujeme si, že by se ryby měly na našich talířích objevovat častěji, než tomu je nyní. S příchodem Vánoc se po nich každoročně zvyšuje poptávka, a právě proto jsme se rozhodli rozšířit náš sortiment chlazených ryb. Spotřebitel tím získává možnost vyzkoušet i druhy, na které není úplně zvyklý, a zařadit je do svého běžného jídelníčku,“ dodává Blanka Buchelová, nákupčí ryb společnosti Tesco.

 

Vedle oblíbených sladkovodních ryb jako je český kapr, kterého preferuje 13 % Čechů nebo pstruh (12 %), mohou konzumenti také vybírat ze široké nabídky ryb mořských. Podle průzkumu patří mezi vyhledávané mořské druhy tuňák (16 %) a treska (12 %), vůbec nejčastěji je však konzumován losos (20 %). Ten je v tuzemských domácnostech ceněn zejména kvůli lahodné chuti, přínosu pro naše zdraví a jednoduchosti přípravy. Většina dotazovaných jej připravuje i s kůží na pánvi či v troubě na přírodní způsob, případně na grilu. Nejoblíbenější přílohou jsou pak brambory a salát. Právě tato alternativa získává v posledních letech na štědrovečerní tabuli více prostoru, třeba i na úkor tradičního kapra.