Češi si oblíbili bílý chřest

24.dubna 2014 - Chřest neboli asparágus býval za první republiky v Čechách velmi oblíbenou zeleninou. V rámci Evropy jsme se v jeho pěstování dokonce řadili na přední místa. Čerstvý chřest z Mělníku je každoročně k dostání i v prodejnách Tesco. Zákazníci si mohou zelený i bílý tuzemský chřest zakoupit od poloviny dubna až do poloviny května. Oblíbenější je přitom jednoznačně chřest bílý, kterého se za loňskou sezonu prodalo více než 40 tun.

Spotřeba chřestu rok od roku stoupá

Zelenina blízká cibuli nebo česneku u nás znovu nachází své kdysi ztracené místo. Ačkoliv jsme bývali chřestovou velmocí, za zbytkem Evropy stále pokulháváme. „Češi i dnes občas nahlíží na chřest s nedůvěrou a rozpaky. Ale tento trend se postupně mění. Z našich dat vyplývá, že jeho spotřeba rok od roku stoupá, za rok prodáme několik desítek tun chřestu, uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco.

Chřestový kraj v Čechách

Ideálních míst pro pěstování chřestu není v Evropě mnoho, pro kvalitní růst totiž vyžaduje lehkou písčitou půdu. Pár vyhovujících míst je i v Čechách, konkrétně v oblasti kolem Mělníku. Právě z této oblasti také pochází chřest,který najdou zákazníci v prodejních regálech Tesco. „Od začátku sezony, která je zpravidla zahájena v první polovině dubna, máme na obchodech dostupný chřest bílý i zelený,“ doplňuje Stanislava Mele.

Který chřest si vybrat?

Odnést si z obchodu chřest, který nejen pěkně vypadá, ale bude i dobře chutnat, může být pro nezkušeného kupujícího náročné. Při nákupu by měl proto zákazník sledovat barvu, která by měla být svěží a jasná, a rovněž pružnost stonku. „Čerstvý chřest nelze ohnout, stonky by neměly být zvadlé a místo odříznutí oschlé. Špičky výhonků mají být uzavřené,nikoli rozvinuté a vůně jemná a charakteristická,“ uzavírá Stanislava Mele.