Příběh českého „uheráku“ jménem Poličan

Poličan, český salám, jehož název garantuje kvalitu. Možná si právě dnes dáte tento „český uherák“ k večeři a možná by vás také zajímalo, že ho kdysi vymyslel jeden šikovný uzenář. Jak to tehdy v roce 1976 začalo?

Pravý český uherák

Počátky vzniku tohoto českého „uheráku“ sahají do Československa sedmdesátých let minulého století, zhruba do let 1976 -1977. Byla to doba nedostatku všeho, včetně trvanlivého salámu uherského typu. Masný závod, firma Pejskar, z Police nad Metují dostal proto za úkol vyvinout novinku vhodnou pro Československý trh.

Salám podle normy

Zadání na výrobu fermentovaného masného výrobku se poličtí řezníci zhostili opravdu skvěle. Pod vedením Vendelína Kulicha z Police nad Metují se podařilo vyvinout trvanlivý salám uzený studeným kouřem, který dostal jméno po místu,kde vznikl – Poličan.

Specialista Vendelín Kulich zaškoloval uzenáře po celé republice a naučil přípravu tohoto salámu i další masny po celém Československu.

Původní trvanlivý salám, vyráběný podobným technologickým postupem a podle rad řeznického mistra Kulicha, je k dostání v řadě Pravá chuť, která v maloobchodní síti Tesco představuje tradiční české speciality.

První masná továrna

Dnes patří firma Pejskar mezi pět největších výrobců trvanlivých salámů v České republice. V konkurenci zahraničních masných výrobků zůstává Poličan pojmem a také zárukou kvality. Tu je ovšem nutné několikrát týdně kontrolovat a zaměřovat se i na hygienické předpisy. „Množství masa, doba zrání, vzhled, ale i chuť salámů musíme pravidelně kontrolovat“, říká Kamil Sládek,obchodní ředitel pro klíčové zákazníky a poradce majitele firmy Pejskar. A František Hlavatý ze společnosti Tesco dodává: „Na našich pultech nabízíme od firmy Pejskar nejen Poličan Pravá chuť, ale i další salámy jako je vysočina, paprikáš, herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo špekáčky a doufáme, že se naše spolupráce bude nadále rozvíjet.“